Greenfilming: Teorie v praxi – workshop s Adamem Karáskem

Audiovizuální průmysl pomalu přechází na udržitelnější styl výroby. Nedávný nástup specializovaných uhlíkových kalkulaček celý proces profesionalizoval a dává nyní produkcím jasný návod, jak snižovat jejich uhlíkovou stopu. Jak v praxi probíhá zelená transformace, kterou všichni vítají, ale málokdo se na ní chce podílet?

Co nejhoršího se dá najít v odpadkovém koši a proč to vlastně není tak důležité jako když celý štáb dobrovolně a vědomě vynechá k obědu maso? V první části workshopu se účastníci*e seznámí s uhlíkovou stopou vybraných českých a zahraničních projektů. Dozví se, které oblasti jsou pro snižování emisí nejdůležitější, jaké jsou nejčastější problémy při zavádění nových opatření a jak jim předejít.

Největší příležitostí audiovizuálního průmyslu při řešení klimatické krize je ovšem samotný obsah, který produkce vytváří. Tzv. planet placement, jeho možnosti, úskalí a konkrétní ukázky budou tématem druhé části workshopu.

Workshop je otevřený všem, kteří řeší jakoukoliv kulturní produkci, základní principy udržitelnosti jsou stejné.

ADAM KARÁSEK vystudoval režii a scenáristiku na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Od roku 2016 pracoval jako AD nebo produkční pro řadě českých a zahraničních projektů, např. Nabarvené ptáče, Carnival Row, Spider-Man: Far From Home. V roce 2021 spoluzaložil greenfilmingovou konzultační a servisní společnost Planet A Film. Od té doby úzce spolupracuje s TV Nova, Českou televizí, Total HelpArt T.H.A. a dalšími produkcemi. Podílel se na na projektech Král Šumavy, MasterChef, Vlny, Věčný klid, Los Farad atd.

Workshop se koná v rámci mezinárodní konference Střed zájmu: Udržitelnost jako způsob existence, kterou ve dnech 12.–⁠13. září pořádá Kancelář Kreativní Evropa ve spolupráci s IDU a se Studiem Alta.

Zakoupit vstupenku '
Všechny novinky